تاریخ: 16 آذر 1403 - 04 جمادی الثانی 1446 -
2024 December 06
پر بحث ترین
یادداشت / فرهاد ابراهیم پور
مجموعه کسانی که تاکنون اختلاس های بزرگ و میلیاردی داشتند بقال سر کوچه و آرایشگر و راننده تاکسی و جوشکار و نقاش و مردم عادی که نبودند، بلکه
برای مبارزه با فساد، شفافیت لازم است
میگن هر مملکتی در این دنیا صاحبی دارد، هر چند باز می گویند صاحب اصلی مردم هستند، اما در عمل گردانندگان کشور کسانی هستند که به اشکال متفاوتی بر اریکه قدرت هستند خواه بطریقی دموکراتیک و انتخاباتی آنان بر سر کار آمده باشند یا با کودتا و یا حکومت های موروثی . در هر حال آنان بر اریکه قدرت هستند و برای اعمال حاکمیت خود شیوه هایی دارند که در اکثر کشورها شکل حکومت ها تا اندازه ای شبیه هم هستند هر چند در کارکرد متفاوت باشند . در بسیاری از کشورها رئیس جمهور دارند و نخست وزیر .جاهایی مثل کشور ما در برهه ای هم نخست وزیر داشت و هم رئیس جمهور. اکثرا می دانند که این نخست وزیر یا رئیس جمهور دارای وزیرهایی هستند که قرار است مسئولیت های خاصی بر عهده بگیرند و امور مملکت را در حوزه های مختلف پیش ببرند.
آقای رئیسی در زمان رقابت انتخاباتی با دیگر افراد حاضر در مناظره ها بر ۵۰ بحران و فساد مملکت اشاره داشتند و گفتند کشور با ۵۰ بحران و فساد بزرگ روبرو هست و تا اندازه زیادی آنرا محصول ناکارآمدی دولت های گذشته دانستند . اینکه همه آن صحبت های دوره انتخاباتی ملاک خوب و بدی های آن دولت های قبل است یا همه آن آمار و ارقام دقیقا همان بود که ایشان می گفتند احتیاج به بررسی همه آن مصادیق هست تا یک به یک آنها موشکافانه بررسی شود. اما در اینکه منبع اکثر این فسادها، نه مردم ، که نهادهای وابسته به تشکیلات دولت و نهادهای زیر مجموعه بودند که باعث فساد شدند نمی شود تردید داشت ، چرا که اختلاس، مسبب گرانی، استفاده از رانت دولتی، عاملین تورم و بیکاری و اشاعه فساد اداری و اخلاقی در جامعه، گسترش اعتیاد و بزهکاری و صدها مشکلاتی که بوده و اکنون نیز وجود دارد نه مردم که بیشتر افراد و جریاناتی بودند که بنوعی ارکان حکومتی در اختیار داشتند یا از طریق واسطه هایی سواستفاده میکردند .
مجموعه کسانی که تاکنون اختلاس های بزرگ و میلیاردی داشتند بقال سر کوچه و آرایشگر و راننده تاکسی و جوشکار و نقاش و مردم عادی که نبودند، بلکه کسانی بودند که در ادارات مختلف از بالا تا پایین به این فساد دامن زدند و عملا آنرا نرمالیزه کردند تا خیلی عادی جلوه کند، تا رشوه و چاپلوسی که ابزار مهمی در اشاعه فساد هستند بیشتر شود تا خودی هایی پیدا شوند که ره صدساله یکساله طی کنند و از رانت و اختلاس و رشوه گیری و زد و بند، سلطان قبر و قند و شکر و قیر و ارز و سکه و ... شوند .
مروری بر زندگی و فعالیت اکثر اختلاس کنندگان گواه روشن این ادعاست که افراد فاسد و آن بحران فسادی که می گفتند نه در بدنه جامعه که شروع آن دربعضی از نهادهایی بوده است که باعث رشد و گسترش فساد در جامعه شده اند. تا اینجای قضیه هم دولتمردان در دوره انتخابات بر آن تاکید داشتند و هم رسانه های آنزمان بر آن دامنه فساد اشاره داشتند و هم مردم تا اندازه زیادی از آن آگاه هستند . پس موجودیت این فساد گسترده بر همگان مشهود و مبرهن شده است و همه متفق القول هستند .
دولت یک تشکیلات عریض و طویل است، با زیر شاخه و برگ های گوناگون. اولین ردیف وزرا هستند کسانی که سرمایه و توسعه و امنیت و پیشرفت و ارتباط با مردم و سلامت آنها می باید پیش ببرند با برنامه ریزی دقیق با جدیت با حفظ منافع مردم و دوری از فساد .
در زمان انتخابات سال ۱۴۰۰ وعده های رئیس جمهور در حوزه های مختلف زیاد بود اما اینجا به چند وعده ایشان در حوزه مدیریتی اشاره می کنم .
*پایان روابط فسادانگیز و جریان رانتخواری و برخورد با مظاهر فساد
*جهت گیری در راستای عدالت
*تحول در نظام اجرایی و شیوه اداره کشور
*تحول در نظام اداری برای مقابله با فساد اداری و برداشتن ضابطه های دست وپاگیر
*ایجاد گشت ارشاد برای مدیران
*اصلاح دولت و مبارزه با فساد، ناکارآمدی و تبعیض
*ایجاد سامانه شفافیت و شفافسازی اقدامات
و.....
همانگونه که ملاحظه می کنید رئیس جمهور در وعده انتخاباتی خویش در حوزه مدیریت به اموری اشاره دارند که عملا به اصلاحات دولتی در حوزه مبارزه با فساد مربوط می شود این حوزه ها کجاست ؟
در تمام وزارت خانه ها
در تمامی جاهایی که مدیران نالایق و فاسد داشته و موجب فساد شده اند ،که همه آنها نیز راهبرانی در دولت و وزرا داشتند. هر وزیری بر اساس سلسله مراتب زیر مجموعه هایی دارد که با آنها کار می کند از معاونین و مشاورین و پست های کلیدی و مأمورین اجرایی هر وزیر گرفته تا نمایندگان آن وزارت خانه ها در سطح استان، شهرستان و دهستان و روستاهای کشور. پس با یکسری از مجموعه نهاد ها و افرادی روبرو هستیم که اگر بالا ناکارآمد بود، می تواند طیف وسیعی را به سمت ناکارآمدی و فساد بکشاند و هر روزنه ای که به سمت شفافیت باز شود آنرا ببندد .
مطمنا افراد هیچ شهر و شهرستانی و روستایی نمی توانند هر روز به فلان وزیر یا رئیس جمهور رجوع کند و مشکلاتش را با آنان مطرح نماید . برای اینکار می باید به نمایندگان دولت در آن استان و شهر و شهرستان رجوع کرد . برای مثال در شهرستان اوز فرماندار نماینده دولت است و مجموعه آن نهاد است که می باید پاسخگوی بسیاری از مشکلات مردم شهرستان باشد همانگونه که در استان این استاندار هست که می باید پاسخگوی شهرستانهای مختلف باشد . اگر نظارت بیشتر شود و دیگر نهادها و ادارات پاسخگوی تمام کارهایشان باشند و مردم را در جریان کارهایشان بگذارند و اگر عیب و نقصی در کارشان هست آنرا برطرف کنند مطمنا مردم اعتماد پیدا خواهند و باور می کنند که اصلاح امور صورت می گیرد و می تواند شروع جدی مبارزه با فساد و رانت و اختلاسی باشد که آقای رئیسی در ابتدای رقابت انتخاباتی قول داده بودند .
برای اینکه مبارزه با فساد صورت بگیرد و موانع در راه توسعه پیشرفت در کشور برداشته شود راهی جز خدمت صادقانه در راه منافع مردم نیست و اگر کسی پست و مقامی دارد یا به او داده شده است برای کار و فعالیت به او داده اند نه برای روزسپاری و طی کردن گذر ایام، پس وظیفه مهمی بعهده دارد تا مسیر پیشرفت کشور توام با منافع مردم باشد، وگرنه برگزاری هزاران جلسه در سال، هزاران حرف و توصیه، هزاران شرکت در مراسم ها اگر عملی در آن دیده نشود باری از روی دوش مردم برنمی دارد و بود و نبود آنها برای مردم نیز توفیری ندارد و آنها را ثمر بخش در زندگی خود و حل مشکلاتشان نمی دانند
.
اگر هنوز هم باور داریم که مردم خواسته های عدیده ای دارند که گره مشکلات زندگی آنهاست، اگر قبول داریم که معیشت مردم بسیار دردناک شده است و آمار فقر و گرانی بیشتر شده و هنوز افراد سودجو و منفعت طلب فراوانند و رانت خواری ادامه دارد و بازار اختلاس هنوز داغ است، آنکس که عمیقأ به مردم اعتقاد دارد باید و باید جلو این باند بازی ها را بی تعارف بگیرد، افراد فاسد را از حیطه کار و مسئولیت کنار بزند و اجازه دهند نور به این تاریکخانه فساد بتابد . آنگاه شفافیت معنی پیدا می کند آنگاه شفافیت به نفع مردم و مجموعه کشور یاری می رساند وگرنه شعار بسیار است و حرف های تکراری و نشخواری زیاد .
برای مبارزه با فساد اراده ای قوی می خواهد تا جرثومه فسادی که طی چندین سال گذشته بر بسیاری جاها رخنه کرده از بین برد .
این مطلب به هیچ وجه درصدد این نیست که زحمات افراد خدوم و پاک نیت و درست کار را نادیده بگیرد چرا که خود آنان نیز از این فساد در رنج هستند. چاره کار جدیت و شجاعت و تلاش برای حفظ منافع مردم و کشور است. برای اینکه چنین شود باید پاکی منزلت پیدا کند و دورویی و تزویر نکوهش شود و بساط مجیز و چاپلوسی در کار و ارتباطات برچیده شود .
در کشور تاجیکستان اگر فردی یا گروهی مرتکب جرایم سنگین شده باشند و جرم آنها محرز باشد، آنها را کاملا در تلویزیون به مردم نشان می دهند تا مردم با حرف آنها و چهره آنها هم آشنا شوند ، خبری از شطرنجی کردن آنها نیست. . نیت پاک و کار درست با پنهان کاری نمی شود
برای اجرای عدالت حتما شفافیت لازم است
یا حق
فرهاد ابراهیم پور (محمودا) ۲۰ دیماه 1401
- اولین
- >
- <
- آخرین
- (0 صفحه)
ارسال نظر