تاریخ: 07 ارديبهشت 1403 - 17 شوال 1445 - 2024 April 25
کد خبر: 231
تاریخ انتشار: 13 مهر 1400 - 00:34:31
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
سالمندان
فرهاد ابراهیم پور / ما انسانها خیلی وقت ها بدلیل غفلت و ندانستن موجب ضربات و لطماتی به خود و جامعه می شویم و وای به حالی که مسئولین جامعه هم اقدامی عاجل و با برنامه برای این موارد نداشته باشند .
موضوع سالمندی از این دسته مسائل است که نه تنها اقدام جدی ......


موضوع سالمندی از این دسته مسائل است که نه تنها اقدام جدی در باره ان نشده است بلکه سال به سال بر مشکلات ان افزوده خواهد شد. اینکه سالمندی در کل کشورهای جهان هم دارای رشد است و سال به سال بر تعداد سالمندان اضافه می شود قابل توجه است اما در بسیاری از کشورهای توسعه یافته در برابر این رشد امده اند تسهیلات و امکانات بیشتری برای سالمندان بوجود اورده اند تا نه تنها سالمندان اسیب کمتری ببینند بلکه از حضورشان در جامعه و دیگر فعالیت ها استفاده بهینه ببرند .
 
من اطلاع دقیقی از امار سالمندان در شهرستان و شهر اوز ندارم اما میدانم با توجه به کاهش امار ازدواج و کاهش زاد و ولد طبیعی ست که امار افراد سالمند در اوز بیش از گذشته باشد . طی سالهای گذشته مراقبت های بهداشتی بیش از گذشته بوده و این امر موجب شده کودکان کمتری در اثر بیماری فوت کنند و نیز سالمندان ما نیز امید به زندگی در انان بیشتر شود و طولانی تر از گذشته عمر کنند. کم شدن ازدواج و موالید از یکطرف و امید به زندگی و زمینه های سلامتی برای سن بیشتر از سوی دیگر تناسب را به سمت افزایش سالمندان می برد  .
 
 سالمندی از این حیث که انسانهای بیشتری امکان طولانی تری برای زنده ماندن و زندگی کردن پیدا می کنند نعمت بزرگی ست و از نشانه های پیشرفت و سلامت است اما عدم تناسب ان و نبوده امکانات و تسهیلات برای افزایش تعداد سالمندان می توان مشکلات زیادی ببار اورد .
 
پریشب در برنامه تلویزیونی کانال 2 سیما گفتگوی ویژه ای بود که در نوع خود برای بسیاری از پژوهش گران و نیز سالمندان قابل تامل است چرا که امارها و ارقامی که داده می شد انهم از طرف رئیس انجمن علمی سالمندان کشور و دیگر حاضرین واقعا نگران کننده بود. بالاخره تعداد قابل توجهی از همشهریان و اهالی شهرستان ما هم جز همین سالمندان هستند و مشکلات ما جدا از کل کشور نیست و جا دارد از هم اکنون به فکر باشیم تا در اینده دچار مشکلات کمتری شویم .
 
اطلاع دارم که خانواده هایی در اوز و بخش و روستاهایمان  مدتها  درگیر نگهداری و مراقبت شدید از افراد سالمند و سالخورده خود در منازل هستند و افراد کمی وجود دارند که در سیستم بهزیستی ما اموزش این کار دیده باشند و در سطح مراقبت های سالمندی فعال باشند . افرادی در اوز هستند که بدلیل تک فرزندی یا از دست دادن همسر یا مهاجرت فرزندان انها در خارج یا شهر دیگر؛ امکان مراقبت بهتر از بزرگان و پدر و مادر خود ندارند و بعنوان یک معضل در امده که در اینده نه چندان دور این مشکل چند برابر خواهد شد.
استان فارس بر اساس براورد جمعیت ان حدود 10 درصد افراد سالمند دارد و تا 30 سال اینده اگر امکانات بیشتر و بهتر نشود مشکل چندین برابر می شود کل مراکز نگهداری سالمندان در شیراز 14 و در شهرهای اباده 2 مرکز نگهداری در لارستان یکی در لامرد و فیروزاباد و جهرم و بوانات و نی ریز نیز هرکدام یک خانه سالمند هست و با حدود جمعیتی 450 هزار نفر سالمندی که در استان فارس وجود دارد اگر افراد سالمند بالای 80 سال را هم درصد کمتری در نظر بگیریم باز این امکانات جوابگو نیست.
 
قبل از اینکه بیشتر در این موضوع حرفی بزنم توجه شما به خلاصه حرف های احمد دلبری رئیس انجمن علمی سالمندان کشور که پریشب در تلویزیون پخش شد(12 مهرماه 1400)  جلب می کنم .این حرف ها فقط برای سالمندان کنونی نیست؛  انکه میانسال است و انکه حتی جوان هم هست روزی سالمند می شود. سالمندی از 60 سالگی شروع می شود و به سالمندان جوان؛ سالمندان پیر و سالمندان کهنسال تفکیک یا بهتر بگویم رده بندی می شوند .
 
 احمد دلبری، رئیس انجمن علمی سالمندان با بیان اینکه جمعیت سالمند کشور به ۱۰ درصد رسیده که از سال ۱۳۵۵ دو برابر شده است، گفت: در آینده بیشترین رشد جمعیت سالمندی را در جهان خواهیم داشت و این موضوع نگران کننده است، زیرا زیرساخت‌های لازم را برای این میزان جمعیت سالمند، نداریم.

وی اضافه کرد: دو برابر شدن جمعیت سالمند کشور‌های توسعه یافته، ۱۰۰ سال طول کشیده است، اما ما فقط ۲۰ سال فرصت داریم و این مدت را متاسفانه در سالهای گذشته درگیر تهیه سند ملی بودیم.

رئیس انجمن علمی سالمندان گفت: نه تنها در رده تخصصی بلکه در رده‌های گوناگون و حتی مراقب ساده آموزش دیده کاردانی، کارشناسی و رشته‌های مختلف سالمندی، کمبود داریم.

دلبری افزود: در کشور سوئد برای دو میلیون سالمند، هزار نفر متخصص طب سالمندان وجود دارد و علاوه بر آن آموزش دیده پرستاری، مددکاری و روانشناسی سالمندی دارند.

وی اضافه کرد: در تربیت نیروی انسانی متخصص، عقب ماندگی بیش از ۵۰ سال در جهان داریم، اما متاسفانه در سنوات گذشته، رشته‌های مختصص سالمندی در کشورمان حذف شد در صورتی که سالمندی یک فرصت کارآفرینی و اشتغال است.

دلبری بابیان اینکه با هشت میلیون جمعیت سالمندی فعلی، ​ فقط ۲۰ نفر متخصص طب سالمندی داریم، گفت: بر اساس مطالعه‌ای که انجام دادیم اکنون به دو هزار و ۲۰۰ متخصص نیاز داریم.

رئیس انجمن علمی سالمندان با اشاره به اینکه نیروی مراقب آموزش دیده برای سالمندان نداریم، گفت: معمولاً ۲۰ درصد سالمندان نیازمند خدمات مراقبتی هستند.

وی افزود:​ سالمندان فعلی ما وضعیت خوبی دارند، زیرا به طور میانگین پنج و نیم فرزند دارند و مطالعات نشان داده است که ۲ و سه دهم این فرزندان، حمایتگر هستند و از سالمندان خود حمایت می‌کنند.

آقای دلبری اضافه کرد: اکنون حدود ۸۰ هزار سالمند ازدواج نکرده داریم، اما اگر دهه شصتی‌ها به سن سالمندی برسند در سال ۱۴۳۰، حدود سه میلیون سالمند خواهیم داشت که ازدواج نکردند و مجبور می‌شویم برای مراقبت از سالمندان، نیروی مراقب وارد کنیم و این خطر جدی است که باید از اکنون به فکر این موضوع باشیم.

وی گفت: با اصلاح سبک زندگی، می‌توان بیماری‌های سالمندان را کم کرد.

رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه سالمندی از ۶۰ تا ۶۵ سال به بعد را شامل می‌شود، گفت: رسیدن به این سن را باید قدر بدانیم و سالمندان، سربار جامعه نیستند.
دلبری بیان کرد: زنگ خطر سالمندی در کشور به صدا درآمده است، ولی مسئولان در گذشته این صدا را نشنیدند.

وی افزود: از دولت درخواست می‌کنم یک عزم ملی برای این موضوع به کار گیرند؛ موضوع سالمندی در کشور برای ساماندهی ۸ میلیون نفر در حد سازمان بهزیستی نیست و موضوع سالمندی باید حاکمیتی شود و هر سه قوه باید درگیر این موضوع شوند.

رئیس انجمن علمی سالمندان بیان کرد: مشکلات سالمندان ۵ برابر مشکلات جوانان خواهد بود؛ جوان اگر خانه نداشته باشد ازدواج نمی‌کند، اما یک سالمندی که بیمار می‌شود ۵ نفر از اعضای خانواده را درگیر می‌کند.

دلبری گفت: تقریباً ۲۰ درصد سالمندانی که در آسایشگاه‌ها نگهداری می‌شوند مجهول الهویه هستند؛ در دستورالعمل اجرایی سند ملی سالمندان در سال ۷۳، هیئت دولت مصوب کرد که هر ۶ ماه به ریاست رئیس جمهور این شورا تشکیل شود، ولی در این ۱۷ سال حتی یکبار نه تنها به ریاست رئیس جمهور بلکه معاون اول هم تشکیل نشده است؛ الآن دو سال می‌شود که سند ابلاغ شده، ولی از سال گذشته تاکنون یک جلسه هم نداشتیم.

رئیس انجمن علمی سالمندان ادامه داد: در آینده ما هیچ سرویس خدماتی خوبی برای سالمندان نداریم آسایشگاه‌ها تنها ۲ دهم درصد جمعیت سالمندن را دربر می‌گیرد و برای ۹۹.۸ درصد سالمندان برنامه‌ای نداریم.

وی افزود: کل تخت‌های آسایشگاه‌ها در کشور حدود ۲۰ هزار نفر است.

دلبری بیان کرد: ما هیچ ساختاری که متناسب با نیاز سالمندان باشد در کشور نداریم.

رئیس انجمن علمی سالمندان گفت: سالمندی این قدر تدریجی به سراغ ما می‌آید که ما باورمان نمی‌شود؛ فرزندان مراقب پدران و مادران خودشان باشند و این قدر درگیر رشد و بزرگ شدن خودشان نباشند که از مسن شدن پدر و مادر خودشان غافل شوند؛ چکاب‌های دوره سالمندی را جدی بگیریم، چون خیلی از بیماری‌های دوره سالمندی علامت واضحی ندارد/ پایان نقل قول 
 
 
اینهمه بی توجهی این همه مسائل انباشته شده در مورد سالمندان؛  در سالهای اینده مشکلاتی بوجود خواهد اورد که همه خانواده ها را درگیر خواهد کرد. طبق امار و گفته ها در سی سال اینده از هر سه نفر در کشور یکنفر سالمند خواهیم داشت. با این امکانات و این وضعیئت چه می شود کرد .
 
من دیشب تا اخر این گفتگو نشسته بودم و از مجموع گفته های انان دریافتم که اکنون ساز و کاری که بتوان بزودی این مشکلات را حل کرد نیست و احتیاج به برنامه ریزی و اراده ای جدی و درازمدت دارد.   
 
بنابراین انچه در شهر و اطراف و اهالی شهرستان اوز می باید بدان توجه کرد و خانواده ها در اولویت این تصمیم گیری و برنامه برای سالمندان خود هستند به نظرم این موارد می باشد
 
1-هم سالمندان و هم اهالی ان خانواده و فرزندان باید اطلاعات خود راجع به سالمند زیادتر کنند و از مراکز بهزیستی اطلاعات جامع بگیرند تا سالمند و هفرزندان و اطرافیان بدانند چه مراقبت هایی لازم است؛ اعم از مراقبت جسمی تا مراقبت های روحی و روانی
 
2- فرزندان بسیار بیش از گذشته به فکر پدران و مادران خود که عمری برای انها تلاش کرده اند باشند؛ بی توجهی اسیب روحی زیادی به پدران و مادران سالخورده می زند .
 
3- سالمندان احتیاج به مکان ها و بیشتر و بهتری دارند .هرچند نگهداری انها در خانه خودشان یا فرزندان بهتر است ؛ اما گاهی احتیاج به مراوده با دوستان و همسالان خود دارند تا روحیه انها را شاداب و سرزنده نگهداریم
 
4- اجازه دهیم به کاری که دوست دارند بپردازند و مراقب انها هم باشیم .نشستن در خانه انهم  در زمانهای طولانی و تنها؛  افسرده و بدحالشان می کند و دلگیر می شوند. مانع  کارهای تفننی و یا حتی اشتغال به کارهایی که دوست دارند و توان انرا هم دارند نشویم ؛ فقط سطح مراقبت خود را بیشتر کنیم
 
5- جشن ها و مراسم های شادی افرین و سرگرم کننده برای انها تدارک ببینیم و هر از گاهی با شاخه ای گل و بوسه ای انها را در اغوش گیریم .انها کودکان بزرگسالی هستند که قلبشان هنوز برای احساس دوست داشتن می تپد
 
 راه دیگر توجه مسئولین است که اگر اراده ای جدی وجود دارد از طریق سازمان بهزیستی و مراکز حمایتی و درمانی کشور توجه بیشتری به سالمندان شود و به اطلاعیه ها و شادباش ها و مراسم های تکراری بسنده نکنند و راه کار بدهند.
 
مطمئنا بینندگان عزیز نیز راهکارهای دیگری شاید به نظرشان برسد که در این نوشته نیامده است. مهم توجه ما و افزودن اطلاعات ما راجع به سالمندی است تا بتوانیم تصمیمات علمی و بهتری بگیریم .مطبوعات و رسانه های محلی در این راه متاسفانه به وظایف خود چندان عمل نکرده اند که جا دارد زین پس میزان توجه خود را بیشتر کنند .
 
هر گل پژمرده ای روزی جوانی کرده است 
 
 

 


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
کد امنیتی:   
مجله خبری فیشور
اب و هوای  اوز
اوز امروز
عصر ایران
رقص گل
پایگاه خبری صحبت نیوز